vineri, 4 septembrie 2009

Short stack strategy

Short stack strategy

Principiul care sta in spatele acestei startegii este pur matematic. Imaginati-va ca doi dintre prietenii vostri stau la o masa si joaca poker. Fiecare dintre ei are 100$ in fata sa. Decideti sa va alaturati si s jucati, dar nu aveti decat 20$. Ei spun:"ok, joaca cu 20{:content:}quot;.
Tocmai am creat un model al startegiei short stack, si observam ca ambii prieteni se confrunta cu o problema. Ei trebuie sa actioneze intr-un anume mod contra unui adversar cu 100$ si intr-un mod diferit contra altuia cu 20$. Din moment ce au in fata doua tipuri de stack size la masa, adversarii nu vor putea juca optim impotriva ambelor in acelasi timp, asa ca vor trebui sa decida care va fi principalul lor adversar. In mod cert il vor alege pe cel cu 100$ intrucat este mai mult de castigat de pe urma acestuia, acest lucru insemnand ca uneori va face greseli in favoarea noastra.

Principiul de joc e unul simplu:
● va asezati la masa cu o suma mica de bani
● jucati maini putine, dar foarte puternice
● daca va implicate intr-o mana, incercati sa puneti toti banii in mijloc pentru a maximize profitul. Daca nu aveti nimic, dati fold. Incercati sa evitati situatiile care cer decizii complexe.
Folosind aceasta strategie veti putea sa va claditi un bankroll cu care sa puteti sa treceti la un alt nivel sau o alta strategie pentru care in prezent nu aveti suficienti bani. Ca si incepator veti putea acumula experienta fara riscul de a fi coplesit de situatii complexe.

Ce trebuie sa stim cand ne asezam la o masa?
Sunt doua reguli importante pentru ca o masa sa fie profitabila:

► este nevoie de minim 7 adversari la masa, altfel veti plati blindu-ul prea des si veti fi fortat sa jucati altfel.
► este de preferat ca adversarii sa aiba cat mai multi bani la masa. Evitati alti jucatori short stack!

Deseori va veti aseza la o masa iar big blind-ul va fi la cateva locuri distanta. Ati putea pune acum blind-ul si lua parte la joc imediat. Acest lucru este gresit. Respectati aceasta regula mereu: Intotdeauna asteptati-va randul pentru a pune big blind.
Mai exista intrebarea "cu ce buyin sa intru la masa?". Strategia short stack se bazeaza pe matematica si functioneaza doar intre anumite valori. Mai exact, intre 15 si 25 big blinds.
● intotdeauna intrati cu 20BB. Daca BB este $0.10, intrati cu $2 la masa.
● daca scadeti sub 15BB, faceti rebuy pana la 20BB
● in caz de castig, daca aveti peste 25BB, parasiti masa intrucat nu mai puteti juca profitabil. Acest lucru nu este legat de skill. Cu un stack mediu veti fi fortat sa faceti greseli din punct de vedere matematic.

Ce maini jucam preflop?

Acest lucru depinde de mai multi factori.
Pozitia. Pozitia este in fond o modalitatea de reprezentare a numarului de jucatori care actioneaza dupa noi. Din punct de vedere logic, cu cat sunt mai multi jucatori dupa noi, cu atat creste probabilitatea ca unul din ei sa aiba o mana mai buna. De aceea, din afara pozitiei (early position) vom juca doar mainile puternice.
Pentru determinarea pozitiei, se numara incepand de la dealer(button) in sensul acelor de ceasornic. Distingem astfel, in cazul unei mese de 10 persoane patru grupe:
● 2 blind positions
● 3 early positions
● 3 middle positions
● 2 late positions (dealer si cutt-off)
Ce se intampla daca un jucator paraseste masa? In acest caz se elimina una din pozitiile early, in cazul de mai sus ramanand doar 2 pozitii early.
Cartile. In tabelul de mai jos puteti vedea cum sa jucati in functie de pozitie si de actiunile jucatorilor dinaintea voastra.

Dupa cum ati observat, de fiecare data intram intr-un pot printr-un raise. Orice alta mana ce nu apare in table o vom arunca. Pentru a determina marimea raise-ului se considera urmatoarele reguli:
● daca suntem primii, pariem 4xBB.
● daca alti jucatori au intrat deja in pot, dar au facut doar limp (call BB), pariem 4xBB plus cate un BB pentru fiecare limper.
● daca unul din jucatori a facut raise si nimeni altcineva nu a mers, facem reraise 3xraise initial.
● daca unul din jucatori a facut raise si un altul a dat call, vom face reraise 4xraise initial. Cu doi call-eri vom face reraise 5xraise initial, cu 3 call-eri 6xraise initial, etc.
Exista totusi o exceptie: daca reraise-ul nostru ar fi mare decat jumatate din banii pe care ii avem la masa, vom merge all-in.
Uneori vom fi in situatia in care un jucator face reraise dupa noi. Avand in vedere ca jucam short stacked avem doar doua optiuni: fold sau all-in. Decizia pare destul de dificila dar in fond e usor de calculate. Un factor cheie il constituie raportul dintre banii ramasi si raise-ul pe care l-am facut initial.
Daca de exemplu am facut raise $0.40 si mai avem $1.60, raportul este de 1.60 : 0.40 sau 4:1. Tabelul urmator ne arata cand sa mergem all-in sic and sa aruncam cartile.

Exemplu: Sa ne imaginam ca avem AQ si am dat raise $0.40. Un jucator face reraise pana la $1.20 si mai avem $1.70. Raportul dintre banii ramasi si raise-ul initial este de 1.70 : 0.40 ceea ce este mai mult decat 4:1. Conform tabelului mergem all in cu AQ doar daca raportul este intre 4:1 si 2,5:1. Deci, fold.

Jocul postflop
Presupunem ca am trecut de etapa jocului preflop respectand regulile prezentate anterior sau ne-am aflat in postura de big blind si am beneficiat de un flop gratuit. In urma flopului ne aflam in una din urmatoarele situatii: avem deja o mana (made hand), avem o mana care are posibilitatea de a deveni made hand (drawing hand), sau nu avem absolute nimic (trash hand).
Made hands
Aceste maini, gen top pair, trei bucati, chinta, etc pot castiga potul chiar acum, nefiind neaparat necesar sa se imbunatateasca pe strazile urmatoare (turn, river). Cu aceste maini, cel putin top pair cu J kicker intotdeauna vom face bet sau raise. Adevarat, uneori vom si pierde, dar pe termen lung vom iesi in castig jucand in mod agresiv aceste maini.
Modul de joc:
● Nici un bet inaintea noastra: pariem 2/3 din valoarea potului. Daca aceasta suma este egala sau mai mare cu jumatate din stack-ul nostrum mergem all-in.
● Cineva deja a pariat inaintea noastra: mergem all-in.
● Suntem primii care pariaza si primim reraise: all-in.

Drawing hands
Acestea sunt maini care trebuie sa se imbunatateasca pentru a deveni maini bune. (flush draw, open ended straight draw). Mainile de acest gen sunt mai greu de jucat decat mainile de gen made hands, insa in majoritatea cazurilor le vom juca ca si cum ar fi deja made hands pentru ca in urma selectiei foarte bune a mainilor preflop vom avea drawuri foarte puternice.
Modul de joc:
● daca am facut raise preflop:
Pariem 2/3 din valoarea potului. Daca aceasta suma este egala sau mai mare cu jumatate din stack-ul nostrum mergem all-in.
Daca un alt jucator a facut bet sau raise in urma noastra, vom merge all-in.
In cazul in care dupa river nun e-am imbunatatit mana si mai avem bani ramasi vom fi nevoiti sa dam fold.
● daca nu am facut raise preflop:
Vom da check si aruncam cartile la orice bet al adversarului.

Trash hands
Maini fara valoare care au sanse foarte slabe sa devina made hands, fiind bune doar pentru bluff. Modul correct de joc pentru aceste maini este simplu: nu mai investim in potul respectiv. Daca cineva pariaza ne aruncam.
Exista totusi doua exceptii in care continuam sa investim bani intr-un trash hand.
● am facut raise preflop si avem un singur adversar. Doar atunci vom paria 2/3 din valoarea potului. La fel, daca acest lucru presupune parierea mai mult de jumatate din stack, vom merge all-in. daca pe de alta parte, adversarul face raise sau da call la betul nostru, vom da fold.
● am facut raise preflop si la inceputul urmatoarei runde de pariere avem mai putin de jumatate din valoarea potului, vom da all-in indiferent de actiunile adversarilor.

Pentru a aplica aceasta strategie de joc aveti nevoie de minim 30 buy-inuri la dispozitie. De exemplu, pentru a aplica cu succes cele prezentate in acest articol la mize $0.05/0.10 ar trebui sa aveti un bankroll de cel putin 60$. (2$ un buy-in x 30). Veti avansa la miza urmatoare in momentul in care dispuneti de 30 de buy-inuri corespunzatoare acelei mize. (de exemplu veti trece la $0.10/0.25 in momentul in care aveti $150). In mod identic, veti face si pasul inapoi la o limita inferioara.
Strategia short stack prezentata, impreuna cu un bankroll management bun va vor da posibilitatea sa avansati intr-un mod relativ sigur.

sursa: Scoala de poker

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu