duminică, 6 septembrie 2009

Bluff-ul

Bluff-ul poate fi o „arma” puternica in jocul de poker, care iti poate aduce profit fara sa ai o mana castigatoare, sau din contra, te poate face sa pierzi foarte mult. Tocmai de aceea nu trebuie abuzat excesiv de acest lucru si este foarte important sa realizezi cand un asemenea procedeu este avantajos. Bluff-ul in general se bazeaza pe 2 factori: cartile pe care le ai si „reading-ul” asupra adversarilor( ce carti au si impresia care si-au facut-o despre tine).

Exista 3 tipuri de bluff:

1. bet-ul sau raise-ul cu o mana fara nici un fel de perspective Ex:

tu: 5 6
flop – A K 9

aceasta mana are sanse mici de a se imbunatati pe turn sau river si totusi ai putea da un bet (pentru a reprezenta A) sau un raise dupa un bet mic (pentru a reprezenta A K sau A 9)

2. controlul pot-ului – un bet mic pentru a evita unul mai mare, in speranta ca mana ta sa se imbunatateasca. Ex:

tu K Q
flop – 2 J 10

Ai un draw la chinta in 2 capete, deci sanse destul de bune pentru a ti se imbunatati mana pe turn sau river. Astfel un bet mic ar putea evita unul mai mare (care nu ti-ar mai da odds pentru call). In felul acesta controlezi valoarea potului

3. semi-bluff – Atunci cand ai o mana cu reale sanse de imbunatatire, insa care poate nu e cea mai buna pe moment. Ex:

tu: Ah Qh
flop: 3h Qc Kh

Ai doar a doua pereche si un draw la culoare, deci foarte probabil unul dintre adversari are o mana mai buna ca a ta in acest moment, insa orice inima, Q sau A o poate transforma in cea mai buna. Astfel un semi-bluff si-ar putea face efectul scontat.

In momentul in care te hotarasti daca un bluff este potrivit trebuie sa tii seama de cateva aspecte:

Pozitia
Pozitia fata de adversari poate juca un rol decisiv in alegerea ta. Neavand pozitie bluff-ul tau ar putea fi compromis de catre un oponent care are o mana mai buna sau chiar de un alt bluff. Ex:

tu: Ah Qc
flop: 3h Qh Kc

incerci un semi-bluff de ? din pot, insa un jucator care actioneaza dupa tine iti da re-raise over pot. Astfel iti pierzi orice odds de a mai plati, chiar daca stii ca este un jucator loose. Este de ajuns sa aiba Kx

Pe de alta parte, din pozitie, un bluff este mult mai usor de realizat, avand deja informatii despre adversari.

Numarul de jucatori aflati in pot
Un bluff este mult mai potrivit atunci cand ai ramas cu doar 1 adversar in pot. Numarul acestora fiind mai mare, cresc si sansele ca cel putin unul dintre ei sa aiba o mana buna.

Tipul de joc al adversarilor
Impotriva unor adversari loose este de preferat sa evitati bluff-ul, pentru ca acestia vor plati cu o serie mai mare de carti, in schimb cand ai in fata ta un oponent extrem de tight profita din plin. (atentie insa, fara a abuza)

Cartile comunitare
Atunci cand pe masa exista posibilitatea de chinta sau culoare probabilitatea ca un bluff sa-si faca efectul este mult mai mare. Ex:

Nici un raise pre-flop, 3 jucatori ramasi in pot
Tu: Ac Jh
Flop: 2d 3d 9h

Toti check
Turn: Jd

In aceasta situatie, in special din pozitie, ai putea reprezenta foarte bine printr-un bluff culoarea.

In concluzie bluff-ul este un instrument foarte important pentru un jucator de succes, insa niciodata nu trebuie abuzat de el si trebuie tinut cont de factorii precizati mai sus. Foarte multi jucatori au tendinta sa foloseasca bluff-ul mult prea des. Eu personal, dupa ce am facut trecerea de la 5 cards-draw la hold’em aveam aceasta tendinta si mi-a fost greu sa ma dezobisnuiesc. Orice extrema nu poate decat sa-ti dauneze jocului. De asemenea foarte important este „reading-ul” asupra adversarilor, acest lucru putand facilita foarte mult decizia ta.

sursa: Scoala de poker

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu