luni, 24 august 2009

BANKROLL MANAGEMENT

BANKROLL MANAGEMENT

Bankroll management reprezinta unul din conceptele de baza in drumul de a deveni un jucator de succes, si are ca scop principal stabilirea limitei la care jucam pentru a evita pierderea tuturor banilor datorata unei serii proaste pe care orice jucator o are din cand in cand. Acest lucru este cunoscut si sub denumirea de joc in bankroll
Motivul pentru care trebuie aleasa limita la care jucam cu grija este variatia. Variatia este termenul folosit pentru a descrie suisurile si coborasurile in poker, fluctuatiile profit pierdere. Daca jucati poker mult timp, o sa aveti parte si de perioade in care o sa pierdeti consistent, nu pentru ca jucati prost, ci din cu totul alte motive. (bad beats, etc). Daca bankroll-ul vostru nu este suficient de mare sa absoarba aceste scaderi, e foarte probabil sa pierdeti tot.
De aceea, e foarte important ca de fiecare data cand ne asezam la o masa de joc, sa o facem in asa fel incat sa avem sanse maxime de profit si in acelasi timp sa minimalizam riscul de a pierde tot.

La ce limita ar trebui sa joc?
Cash games
Daca jucati Pot Limit sau No Limit, recomandat ar fi sa aveti un bankroll de 20 buyin-uri maxime. Asta ar insemna ca daca vreti sa aveti cele mai bune sanse de a face un profit consistent la o masa de 1/2$ unde buyin-ul maxim este de 200$, ar trebui sa aveti un bankroll minim de 4000$. Alta forma de aplicare a bankroll management este de a pune la masa un maxim de 5% din intreaga suma disponibila, ceea ce este acelasi lucru cu a avea 20 buyin-uri maxime.
In cazul in care jucati Limit Holdem, bankroll-ul minim recomandat este de 300 Big Bets, deci ca sa jucati la 1/2$ ar trebui sa aveti macar 600$ in cont.

Turnee
Este recomandat sa aveti un bankroll care sa acopere cel putin 40 de buyin-uri pentru turneul respectiv.

Principiile de mai sus constituie reguli generale care ar trebui sa va dea cele mai bune sanse de castig, cu risc minim de ???faliment??™. Cu toate acestea, o sa fie anumite exceptii si modificari, in functie de cum si unde jucati.
Daca intentionati ca pokerul sa devina principala voastra sursa de venit, bankroll-ul trebuie sa fie semnificativ mai mare de 20, respectiv 40 buyin-uri datorita faptului ca va trebui sa suporte atat variatia cat si cheltuielile vietii cotidiene.
In cazul in care jucati la mese shorthanded (6 players max.), veti observa ca variatia este mai mare decat in cazul meselor full ring. Faptul ca veti fi implicat intr-un numar mai mare de pot-uri si veti juca specula mai mult slabiciunile adversarilor decat puterea cartilor voastre, va duce la fluctuatii profit-pierdere mari in perioade de timp relativ scurte. Asta inseamna ca ar trebui sa va mariti bankroll-ul cu cateva buyinuri pentru a face fata variatiei.
Stilul de joc poate de asemenea sa determine ce limita ar trebui sa jucati in comparatie cu bankroll-ul disponibil. Daca sunteti un jucator tight ar trebui sa aveti o variatie mai mica decat un jucator loose, deci ar fi posibila o mica reducere a numarului de buyin-uri necesar datorita faptului ca jucatorii tight intra in pot-uri cu maini tari si de obicei merg la showdown cu mana castigatoare, reducand astfel sansele de a suferi pierderi mari. Urmand acelasi rationament, un jucator loose care joaca un numar mare de pot-uri, va trebui sa aiba un bankroll mai mare de 20 buyin-uri.
Un alt motiv pentru care ar trebui sa aveti un bankroll management bun il constituie impactul psihologic pe care il pot avea pierderile asupra jocului vostru. Daca aveti un bankroll de 10 buyin-uri la un joc de 1/2$ si pierdeti 4 din acestea, bankroll-ul vostru se va diminua de la 2000 la 1200$. Din cauza bankroll-ului initial mic, acest lucru constituie o pierdere mare, ceea ce duce la un joc supertight in care predomina teama de a nu pierde si mai mult, sau mai rau ??" tilt. In aceeasi situatie, daca ati fi avut 20 buyin-uri, bankroll-ul ar fi scazut de la 4000 la 3200$. Vizual, ne putem da seama imediat ca nu arata asa rau ca pierderea din primul caz si ne vom simti mai confortabil stiind ca avem calitatile necesare de a recastiga banii pierduti, fara a simti nevoia sa facem schimbari majore in jocul nostru.
Cum am mentionat mai sus, vor fi perioade bune de joc si perioade mai putin bune. Asta inseamna ca in anumite momente bankroll-ul va fi fie prea mic, fie prea mare pentru limita la care jucam. De aceea, daca bankroll-ul scade sub 20 buyin-uri ar trebui sa coboram si sa jucam la limita imediat inferioara pana cand ne refacem bankroll-ul suficient cat sa revenim la limita initiala. La fel, in cazul in care bankroll-ul este suficient de mare, se justifica trecerea la limite superioare, dar nu uitati sa reveniti in cazul in care suferiti pierderi semnificative.
Vor fi si unele momente cand veti dori sa testai sa vedeti cum va descurcati la o limita superioara. Aveti insa grija sa nu va lasati purtat de val in cazul unor castiguri importante, intrucat bankroll-ul vostru ar putea fi inca prea mic pentru un joc constant la aceasta limita. O tactica buna in astfel de ???teste??™ este sa nu faceti buyin maxim, in acest fel veti juca tot in bankroll.

CONCLUZII:
Daca intentionati sa faceti bani din poker este esential sa aveti un bun bankroll management.
De mentionat ca daca sunteti un jucator care pierde in mod constant, bankroll management nu va va ajuta sa castigati. Conceptele de mai sus se aplica doar pentru jucatorii care castiga pe termen lung.

sursa: Scoala de poker

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu